V Detskej fakultnej nemocnici začali budovať intermediárnu jednotku

27.06.2013 Bratislava

Bratislava 27. júna (TASR) - Nadácia Pomôže celé Slovensko v spolupráci s bratislavskou spoločnosťou Zipp začala v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v hlavnom meste budovať špecializovanú intermediárnu jednotku, ktorá bude slúžiť detským pacientom so závažnými poškodeniami pečene. Finančné prostriedky potrebné na zriadenie tohto moderného a vysoko špecializovaného pracoviska nadácia získala v minulom roku počas charitatívneho projektu Krištáľová rallye.

V septembri 2012 bola zorganizovaná zbierka Pomôže celé Slovensko – Krištáľová rallye, ktorej súčasťou bol charitatívny koncert v jezuitskom kostole v Skalici. Priamy prenos z podujatia odvysielal verejnoprávny RTVS. Počas charitatívnej akcie sa vďaka dobrovoľným príspevkom podarilo vyzbierať 111.719,44 eura. Z celkovej sumy bolo do konca roka 2012 rozdelených 28.000 eur, z toho 15.000 pre detský domov Studienka, 2000 eur pre Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých v Skalici, 2000 eur dostala organizácia Trizómia 21 na realizáciu projektu Zdravotno-sociálna pomoc deťom s Downovým syndrómom, 7000 eur nezisková organizácia Vstúpte a 2000 eur nezisková organizácia Dom svitania na realizáciu projektu Pracovné uplatnenie mladých ľudí s postihnutím v chránenej dielni. Ďalšia časť finančných prostriedkov bola určená pre Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Bratislave na zriadenie špecializovanej intermediárnej jednotky.

Dokončenie rekonštrukcie je plánované do konca leta

Príprava projektu pre detskú nemocnicu nebola jednoduchá a začala sa už pred niekoľkými mesiacmi. "Nadácia Pomôže celé Slovensko oslovila niekoľko stavebných spoločností, aby poskytli odborné stanovisko a pripravili stavebný projekt," uviedla pre médiá PR manažérka Katarína Mlčochová. "Rozhodli sme sa pre spoločnosť Zipp Bratislava, ktorá ponúkla realizáciu stavebnej časti v hodnote 45.000 eur sponzorsky. Druhú časť – realizáciu technického vybavenia vo výške 55.000 eur pokryje Nadácia Pomôže celé Slovensko z finančných prostriedkov získaných v zbierke." Dokončenie rekonštrukcie a technického vybavenia intermediárnej izby je plánované do 31. augusta.

Autorka projektu Pomôže celé Slovensko – Krištáľová rallye Mária Vaškovičová bola spočiatku skeptická. Neverila, že realizácia takého náročného projektu sa podarí uskutočniť ešte v tomto roku. "Stálo nás to veľa námahy a úsilia, príprava bola naozaj náročná. Skutočnú úľavu a zadosťučinenie som pocítila až v okamihu začatia prvých stavebných prác. Som šťastná, že sa nám to podarilo. Považujem to za veľký úspech pre všetkých, ktorí máme na tom zásluhu."

Nadácia Pomôže celé Slovensku v týchto dňoch intenzívne pripravuje už tretí ročník benefičného podujatia, ktoré sa uskutoční 8. septembra tohto roku. Trasa za začína v Trenčianskych Tepliciach, povedie cez Bánovce nad Bebravou, Partizánske a skončí sa charitatívnym koncertom v Divadle Andreja Bagara v Nitre. TASR informovala PR manažérka Katarína Mlčochová.
 

Vyberte región